Een groot deel van de ziektes die bij honden en katten kunnen ontstaan wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. In het leven van een hond of kat is het onmogelijk om aanraking en mogelijke besmetting met deze virussen / bacteriën te voorkomen.
Om ervoor te zorgen dat niet alle dieren die besmet worden met een virus of een bacterie ziek worden, zijn er vaccins ontwikkeld tegen een aantal van deze virussen/bacteriën. Als een dier gevaccineerd is, maakt het een besmetting door die niet krachtig genoeg is om (erg) ziek van te worden, maar wel een immuunrespons opwekt. Deze immuunrespons is een reactie van het lichaam op de aanwezigheid van ziekteverwekkers om ervoor te zorgen dat eventuele besmettingen in de toekomst snel aangepakt kunnen worden. Het dier zal dus wel besmet kunnen worden, maar zal niet of nauwelijks ziek worden. Ook is het dier minder besmettelijk voor andere dieren. Je zou dus kunnen zeggen dat honden en katten worden gevaccineerd om ziekte bij het individu te voorkomen en infectieuze verspreiding naar andere dieren te voorkomen.
Met VetPlan ontvangt u jaarlijks de benodigde vaccinatie van uw huisdier. Per diersoort en per jaar kan dit variëren.
Voor honden gelden de volgende vaccinaties: jaarlijkse vaccinatie tegen Leptospirose (zkt. van Weil) en elke drie jaar ook de vaccinatie tegen parvovirus, besmettelijke leverziekte en hondenziekte. Besmettelijke hondenhoest (ook wel kennelhoest genoemd) dient ook jaarlijks gegeven te worden. Dan is er ook nog de vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) die elke drie jaar gegeven moet worden, maar enkel als de hond naar het buitenland gaat. De vaccinatie tegen Rabiës is niet opgenomen in het VetPlan.
De vaccinatie voor katten bestaat uit een jaarlijkse enting tegen niesziekte en om de drie jaar tegen kattenziekte (parvovirus). Andere vaccinaties die voor sommige katten nodig kunnen zijn, zijn Bordetella en FeLV (leukemie) en Rabiës. Omdat niet elke kat al deze vaccinaties altijd nodig heeft, zijn ze niet allemaal standaard opgenomen in het VetPlan. U beslist in overleg met uw dierenarts welke vaccins uw dier elk jaar nodig heeft.